Onga város honlapja

Szlovák nyelvű ismertető Angol nyelvű ismertető Német nyelvű ismertető Akadálymentes változat
Következő hónap
Ke Sze Csü Szo Va
   

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

  

A település főbb adatai:

2019. január 1. napján  
Népesség: 4866 fő
Lakóépületek: kb. 1485 db.
Elektronikus ügyintézés
Multicultural Youth Educate the European Union
Időközi országgyűlési választás 2020
Önkormányzati választás 2019
Európai Parlamenti választás 2019
Önkormányzati választás 2014
Fogorvosi rendelő, védőnői tanácsadó és szolgálati lakás felújítása Ongán
Zöld Város projekt
ÖNKORMÁNYZATI ÉPÜLETEK ENERGETIKAI KORSZERŰSÍTÉSE ONGÁN
ÚJ BÖLCSŐDE KIALAKÍTÁSA ONGÁN
Onga és térsége foglalkoztatási paktum
Onga paktum marketing
Az 1956-os emlékév Logo
Az Új Széchenyi Terv keretében benyújtott pályázatok
KEOP-2.1.2/2F/09-11-2011-0002
Az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében benyújtott pályázatok
Magyar Falu Program

Kiemelt Linkek:

Közérdekű adatok Babakötvényes számlanyitás már otthonról is! Vásároljon állampapírt Mobilkincstáron, Webkincstáron Magyar Államkincstár Az Ongai Kulturális Egyesület honlapja Csokonai Vitéz Mihály Művelődési Ház és Könyvtár Görgey Artúr Általános Iskola Takarékbank Zrt. honlapja Ongai Horgász Egyesület Tata Lovasudvar Az Ongai Kékdaru Archívuma Péli Tibi honlapja
Adobe Reader letöltése
Véletlen képek OngárólVéletlen képek OngárólVéletlen képek OngárólVéletlen képek Ongáról

Onga története

Onga az őskortól lakott település. Jelentősek a faluban talált bronzkori régészeti leletek. A község első név szerinti említése 1222-ből ered. A középkorban kicsiny falut a török 1588-ban felégette, de a lakosok hamarosan újra felépítették. A török elleni felszabadító háború, majd a Rákóczi-szabadságharc küzdelmei Ongát sem kímélték. A falu azonban átvészelte a nehéz időszakokat. A XVIII. század már lassú fejlődést hozott a község életében.

 

Az 1750-es években református betelepülők érkeztek Ongára. A lakosok főleg a sókereskedelemből és állattenyésztésből éltek. A falu legismertebb földesúri családja a Darvas család volt. A nagy magyar történelmi személyek közül megfordult itt II. Rákóczi Ferenc, Csokonai Vitéz Mihály és Görgey Artúr is. A XIX. század második felétől Onga a megye legdinamikusabban fejlődő települései közé tartozott. Megépült a vasút, javultak az életkörülmények, jobb lett a közegészségügyi helyzet, új utcák, utak épültek. Miskolc közelsége, gazdasági fejlődése kedvező hatással volt Ongára. A község lakosai a XX. század első felében még a mezőgazdaságból éltek, majd nőtt az iparban dolgozók száma. A II. világháború után a növekedés felgyorsult. Egyre többen költöztek ki a közeli nagyvárosból. 1950-ben az addig önálló Ócsanálost Ongához csatolták. Az 1960-as évektől a faluban jelentős építkezések kezdődtek. Többek között megépült az új iskola, óvodák, orvosi rendelők, kultúrház, tanácsháza, könyvtár. Mára már kiépült a vezetékes ivóviz-, a szennyvíz-, a gáz-, a telefon-, a kábeltévé-hálózat, korszerősítették a közvilágítást, a sportpályát, a település intézményeit.

 

A településen – belterületbe történő csatolással – újabb utcák kialakítása történt meg 2004-ben (Csokonai, Mészáros Lázár utcák), valamint meglévő utcák meghosszabbításával közel 100 építési telek kialakítása történt meg, melyek beépítése folyamatos. Legtöbben Miskolcról költöztek a nem egészen 10 km-re fekvő Ongára, de a megye számos településéről érkeztek ide bevándorlók. Előnyös földrajzi fekvése, a jó közlekedési lehetőségek, a település nyugodt, kiegyensúlyozott élete és természetesen Miskolc közelsége miatt Onga azon települések közé tartozik, mely Miskolc agglomerációs körzete adta lehetőségeket a maga javára fordította. Magyarország Köztársasági Elnökének 325/2013. (VII.10.) KE határozata alapján a település városi címet kapott 2013. július 15. napjától.

 

A település részletes története a következő, Takács László által írt és szerkesztett, nyomtatásban megjelent könyvekből, multimédiás kiadványokból ismerhető meg:

  • Onga története (Onga, 1998)
  • Onga XX. századi története fotók tükrében (Onga, 2000) Ongai Kulturális Füzetek II.
  • Barangolás Onga múltjában (helyismereti munkáltató tankönyv) Ongai Kulturális Füzetek III. (Onga, 2001)
  • Válogatott források Onga történetéhez (1222-1956) (Onga, 2003) Ongai Kulturális Füzetek IV.
  • Adalékok az ongai oktatás történetéhez (Onga, 2004) Ongai Kulturális Füzetek V.
  • Onga helyismereti cd-rom I-II. (Onga, 2004-2005)
  • Az ongai református templom és egyház története (Onga, 2006) Ongai Kulturális Füzetek VI.
  • Onga helyismereti dvd-rom. (Onga, 2007) 

 

A könyvek, multimédiás kiadványok megrendelhetők: Ongai Kulturális Egyesület 3562 Onga, Görgey A. u. 2/A. ill. www.okeonga.hu

 

Onga Város címere: https://magyarcimerek.hu/2048-onga

Betöltés folyamatban
Bezár

Betöltés...

Betöltés folyamatban
Kép
Bezár
Loading...