Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásai


 


Kedvezményezett neve: Onga Város Önkormányzata

Támogató megnevezése: Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.

Projekt címe (azonosító száma): Emlékmű felállításának támogatása – BGA/5327/4/2022

Szerződött támogatás összege: 2.000.000,- Ft

Támogatás mértéke: 100%

A projekt tartalmának rövid bemutatása:
Onga, első név szerinti említése 1222-ből ered. A projekt keretében a helyi Történelmi emlékpark a település 800 évvel ezelőtti megalakuláshoz köthető közös gondolkodást és összefogást jelképező emlékművel gazdagodik, mely a sétány nyugati oldalán kerül kialakításra. Egy olyan egyedi térinstalláció valósul meg, aminek a segítségével meg tudjuk jeleníteni és láthatóvá tudjuk tenni környezetünk értékeit éppúgy, mint történelmi múltunkat, kulturális örökségünket és amely reményeink szerint nemcsak minket, hanem utódainkat és az idelátogatókat is sokáig emlékeztetni fogja több száz éves múltunkra, az itt élők közösségi erejére.


Az előkészítő talaj és terepmunkák valamint az emlékmű szerkezeti kialakítása társadalmi összefogással valósul meg. Onga Város Önkormányzata jelen pályázat támogatása lévén az emlékmű mintegy megkoronázásaként a kompozit anyagból készült településcímer készíttetését valósítja meg.


Az emlékmű a település Történelmi emlékparkjának legimpozánsabb alkotása lesz. Állandó mementója az itt élők tenni akarásának, hazaszeretetének, annak, hogy Ongán élni mindenkor érdemes volt és érdemes lesz. Példa mindenkinek, miként gondolkozzon múltról, jelenről és jövőről, hazaszeretetről, nemzeti egységről.


A kialakításra kerülő emlékmű szimbolikájának alapját az életfa jelenti, ami a kohézió szimbóluma, arra emlékeztet, hogy sosem vagyunk egyedül az életben, a családdal és az ősökkel való kapcsolatot jelenti. A fa gyökerei hazánk mélyén, közös múltunkban gyökereznek, ahonnan erőt szerez, összefonódó törzse egységet teremt, a fa ágai egy családra emlékeztetnek, amely generációk óta növekszik, gallyai így az egész világot jelentik. Feladatunk és a jövő iránti felelősségünk abban áll, hogy tudatosan és folyamatosan frissen tartsuk a nemzeti érzelemmel átitatott hazaszeretetünket, nemzeti összetartozás érzésünket.


A projekt megvalósításának kezdete: 2022.04.20.


A projekt fizikai befejezésének dátuma: 2022.08.20.
Vissza