Vidékfejlesztési Program - Hagyományőrző, társadalmi összetartozást erősítő programok szervezése


Kedvezményezett neve: Onga Város Önkormányzata

 

Pályázati felhívás neve (kódszáma): Rákóczi Leader Egyesület - Hagyományőrző, társadalmi összetartozást erősítő programok szervezése (VP6-19.2.1-72-5-17)

 

Projekt címe (azonosító száma): Hagyományőrző képzések és rendezvények Onga, Szentistvánbaksa és Szikszó települések közreműködésével (1952533343)

 

Szerződött támogatás összege: 4.999.988,- Ft

 

Támogatás mértéke: 95%

 

A projekt tartalmának rövid bemutatása: A projekt során nép és honismereti, táncfolklorisztikai képzéseket kívánunk megvalósítani. A képzésekre azért is van szükség, mert a mindennapok folyamán a helyi pedagógusok nem mindig engedhetik meg maguknak a sokszor drága és messze lévő továbbképzésekre való eljutását. Ezt szeretnénk helyben biztosítani számukra. A képzések mellett rendezvények, táncházak alkalmával a helyi lakosság is bevonásra kerül.

Onga mellett Szikszó és Szentistvánbaksa is részt vesz a programokban, így biztosítva a minél szélesebb körű részvételt a leader területén. A projekt során olyan helyi csoportokat hívunk meg, akik a Rákóczi Leader településeken működnek, főképp a magyar kultúra népszerűsítése céljából.

 

A képzés részei: ETNOKLUB néprajzi és táncfolklorisztikai előadások 6 alkalommal (2 alkalom Szikszói Inkubátor Ház, 2 alkalom Ongai Művelődési Ház, 2 alkalom Szentistvánbaksai Faluház)

Táncház: 6 alkalommal, táncházi oktató biztosításával (1 pár), melynek felosztása a következőképpen alakul: 2 alkalom Szikszói Inkubátor Ház, 2 alkalom Ongai Művelődési Ház, 2 alkalom Szentistvánbaksai Faluház. Minden alkalomra zenekar meghívását tervezzük, hogy az élőzene biztosítsa a legmegfelelőbb környezetet a résztvevők számára.

 

A program hozzájárul a helyi lakosság aktivizálásához és bevonásához a fejlesztési folyamatokba, a kapcsolatteremtést és kapcsolatrendszer, illetve együttműködés kialakításához a vidéki térségek között. A hagyományőrző programok a térség kulturális erőforrásaira fektetik a hangsúlyt, és élénkíteni igyekszik azt a helyi kulturális örökséget, amely a hagyományos mesterségek felélesztéséhez, azok átadásához, turisztikai attrakcióvá történő fejlesztéséhez járulhat majd hozzá, ezáltal biztosítva a térség fenntartható fejlődését. Fontos kapcsolatok, barátságok alakulhatnak ki, amelyek az együttműködést erősítik mind társadalmi-kulturális, mind pedig gazdasági szinten. A helyi gazdasági együttműködés pedig a Rákóczi Leader másik fontos feladata és célja, amelyhez a projekt hosszútávon hozzájárul.

 

A projekt megvalósításának kezdete: 2020.09.03.

A projekt tervezett befejezése: 2022.09.03.Vissza