Kistelepülési önkormányzati rendezvények támogatása


Városnapi forgatag Ongán


Onga Város Önkormányzata a K-V-0605/000673/2021 iktatószámú támogatói okirat keretében 1.000.000 Ft összegű támogatásban részesült a Nemzeti Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. döntése alapján. A támogatásból Onga Város Önkormányzata „Városnapi forgatag Ongán” c. programját rendezte meg a pályázatban leírtak szerint.

 

A rendezvény időpontja: 2021.09.25.

A „Városnapi forgatag Ongán” programja:

16.00 Megnyitó

16.30 Egy orfeumi este - színházi előadás a Szegedi Nemzeti Színház színészeinek előadásában

17.30 Onga díszpolgári címek és kitűntetések átadása

16.00-18.00 Kézműves foglalkozások gyermekeknek

18.00 Ongai Hagyományőrző Néptánccsoport fellépése

18.30 Kántor Bogi énekel

16.00-19.00 Bíbor Szelfi-sarok

19.30-21.00 Kántor Bogi műsora 2.

Helyi és térségi termelők, árusok bemutatója, kirakodó vására

 

A programon szereplőkkel való folyamatos kapcsolat biztosította a programok pontosságát, a csúszások elkerülését. A tényleges szervezésben, vendégfogadásban nagy segítséget kaptunk az Ongai Kulturális Egyesülettől. A változatos műsorok elhozták a fellépők rajongó közönségét, és azokat a „spontán” látogatókat, akik összességében kíváncsiak voltak az egyes programokra, így végig biztosították az est folyamán a nagyszámú közönséget.

A felnőttek, de a fiatalok körében is nagy sikert aratott az Egy orfeumi este c. színházi előadás kabaréjelenetek a századfordulóról, kuplékkal, dalokkal kiegészítve. Az előadás többünk számára a helyi érintettség miatt is kedves volt, mivel szerepet kapott benne Ongáról elszármazott színészünk is Gömöri Krisztián, aki az este folyamán méltán vehette át Onga Város Díszpolgári címét is.

Mint minden szereplésük, ezúttal is nagy sikert aratott az Ongai Hagyományőrző Néptánccsoport műsora, akik megtáncoltatták a közönséget is, többek között dr. Koncz Zsófiát is, a térség országgyűlési képviselőjét, aki tiszteletét tette a programon.

Kántor Bogi (a 9. Dunakanyar Hangja Énekverseny döntőse) miskolci énekesnő műsora is kedvelt a helyiek körében, hiszen több rendezvényünkön is megmutatta már tehetségét jazz, rock, lírikus és népzenei műfajokban is.

A helyi és térségi termelők ez alkalommal is kínálták finomabbnál finomabb portékáikat a kilátogatók nagy örömére. Többek között termelői mézet, házi kolbászt, szalonnát, hagyományos kovásszal készült péktermékeket, kézzel gyúrt sajtokat, valamint egyedi, kézzel készített ékszereket.

A Bíbor fotó munkatársai szelfi-sarokkal tették maradandóvá a forgatagra kilátogatók napját, a fényképeket néhány perccel azok elkészültét követően nyomtatott formában megkapták a résztvevők.

A rendezvény célcsoportja Onga város, valamint a szomszéd települések érdeklődő lakossága, összesen kb.: 500 fő.

A pandémiás időszak után jóleső érzés volt az újra találkozás öröme kicsinek és nagynak egyaránt.

Célunk az volt, hogy egy olyan kulturális eseményt szervezzünk, amely a település kulturális, oktatási intézményeinek, összefogásán alapul, illetve olyan program lebonyolítása, amely egyediségével felhívja a figyelmet településünkre, szolgálja a város idegenforgalmi törekvéseit, növeli a kistérség településeinek vonzerejét.

A széles körű előkészítő munka, valamint a város önkormányzatának, közművelődési intézményének, civil szervezeteinek hatékony együttműködése következtében elérte célját. Onga város lakossága, valamint a más településről érkező vendégek jól érezték magukat, elismeréssel szóltak a megvalósított programról.

A fentiek ismeretében - lehetőségeinkhez mérten – a jövőben is szeretnénk a rendezvényt megszervezni.


Vissza