Onga elhelyezkedése


Onga Magyarország ÉK-i részén Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, Miskolctól nyolc km-re keletre található. A régi Abaúj megye legdélibb csücskében terül el. A város határának ÉNy-i részén húzódó Miskolc-Kassa irányban futó 3. sz. főút mellett Ongán halad át a 37. sz. Miskolc-Sátoraljaújhely felé vezető országút is. A települést átmetszi a Miskolc-Kassa vasúti szárnyvonal. A település a Hernád és Sajó törmelékkúpján található. Határába belenyúlnak a Cserehát hegység lankái, domborzatilag a Nagyalföld folytatásához tartozó síksági terület része. Onga a Bükk és a Zempléni hegység, illetve a Sajó és a Hernád folyók közé ékelődik. A települést kettészeli a Bársonyos-csatorna. Északi határainál (Ócsanálosnál) a Vadász-patak ömlik a Bársonyosba.

Onga egy része sík terület, valamivel több mint 110 méter tengerszint feletti magassággal. A falu dombos részei meghaladják a 120 méteres abszolút magasságot. A víztorony dombja 124,5-, a Halmok 132,6 méter magasak, a Turul pedig közel 170 méter. A település északi része enyhén dombos, a déli sík.

Ongán az évi középhőmérséklet 9-10 oC. Az átlagos évi csapadék ugyan nem mondható soknak, mégis több mint az Alföld egyes részein: 500-550 milliméter. Az uralkodó széljárás a településen É-i, nyáron ÉNy-i, ami az esőket hozza, ha a Bükk „engedi". Gyakori a vidéken a köd.

Ongát körülölelik a különböző időkben megnyitott bányatavak, melyek közül a legismertebbek a város keleti határánál található. Ezek száma a kavicskitermelés következtében tovább nő. Ongán és környékén 1911-től folyik kavicsbányászat.

Onga népességszáma 2015. január 1-jén: 4898 fő volt. A településnek 2014-ben 1582 lakóépülete volt.

 

kép     kép     kép

Vissza