Lakossági Hírlevél - Kerüld el az adathalászokat!


 

fejléc bűnmAlap 2

Lakossági Hírlevél
2022. november

Legyél Te is OKOSHAL!
Kerüld az adathalászokat!
 

Tisztelt Olvasó!

 
Az elmúlt hetekben egyre több jelzés érkezett egy új fajta csalással kapcsolatban. Valójában csak a módszer új – hiszen a csalók tárháza kifogyhatatlan – a cél ugyan az: az áldozatok pénzügyi adatainak megszerzése, hozzáférés a sértettek számlájához.

 
Az új módszerről röviden:
A sértettek jelen esetben azok a személyek voltak, akik valamilyen terméket kívántak online hirdetési oldalon (Jófogás, Vatera, Marketplace, stb.) értékesíteni.
csalók vásárlóként jelentkeztek a hirdetésre és a terméket csomagautomatába kérték postázni. Ezt követően az eladó kapott egy hamis üzenetet (Whatsapp, Viber, stb.) a csomagautomata üzemeltetője nevében, melyben a vevő adatai (természetesen fals adatok) és a "Pénzeszköz átvétel" gomb szerepelt. A gombra kattintva megjelent egy bankokat felsoroló lista. A csalók ezzel azt a látszatot kívánták kelteni, hogy a vételár átutalását a csomagküldő cég bonyolítja és a listából a sértett a saját bankját kiválasztva, belépési adatait megadva (felhasználónév, jelszó, SMS kód) hozzájut a pénzéhez.
Ezzel ellentétben azonban a listán szereplő bankok ikonjára, nevére kattintva a sértettek a csalók által létrehozott – a bank valódi weblapjára nagyon hasonlító – oldalra jutottak, ahol a beírt adatok a csalókhoz kerültek.

Hogyan kerülhető el az, hogy áldozattá, sértetté váljunk?
 
Legyel-te-is-okoshal2

az ELBIR szerkesztői
 
Keressen minket a Facebookon is!
 
Cím: 3527 Miskolc, Zsolcai kapu 32.; 3501 Miskolc, Pf. 161.
E-mail: sajto.borsodmrfk@borsod.police.hu
Telefon: (06-46) 514-510, BM: (31) 26-24
E-mail: bunmeg@borsod.police.hu
Telefon: (06-46) 514-523, BM: (31) 27-18

2022-11-02 00:00

Vissza