1956-os emlékév

 

"A programokat az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára létrehozott emlékbizottság támogatja."

 

 

A program azonosítószáma: KKETTKK-56P-02-0214

A program kedvezményezettje: Onga Város Önkormányzata

A program megnevezése: "A szabadság vihara - 1956-os emlékmű létrehozása Onga városában"

 

A program leírása:

Onga Város Önkormányzata a Történelmi emlékpark fejlesztésének következő ütemeként az 1956-os forradalmat és szabadságharcot méltató, valamint a magyar antikommunista hősökre emlékező köztéri alkotás megvalósítását határozta el azzal a céllal, hogy hozzájáruljon a társadalmi emlékezet ébren tartásához, valamint a közös értékeken, múlton és kultúrán alapuló magyar közösségi identitás erősítéséhez. 

Az Ekker Róbert  szobrász tervei által készülő 1956-os zászlós hajót ábrázoló emlékmű vezér eleme az életet, szabadságot megjelenítő tenger hulláma által magasba emelt forradalom hajója, melynek vitorláján a nemzeti lobogót ábrázoló 56-os lyukas zászló kerül megjelenítésre.

 

Meghívó az emlékmű ünnepélyes avatására

Kapcsolódó képtár 1.

Kapcsolódó képtár 2.

 

 

Az emlékmű helyszíni vázlata:

Helyszíni vázlat

 

 

 

A program azonosítószáma: KKETTKK-56P-04-0665

A program kedvezményezettje: Ongai Kulturális Egyesület

A program megnevezése: "1956-os komplex megemlékezési projekt Onga városában"

 

A program leírása:

Az Ongai Kulturális Egyesület projektjének célja: ápolni 1956 emlékét, megismertetni a hatvan évvel ezelőtti helyi és országos történelmi eseményeket a város lakosságával, különös tekintettel fiatalokra, oly módon, hogy közben ösztönözzük őket az önállóan és csoportosan végzendő helytörténeti, hagyománytörténeti adatgyűjtésre, forrásfeldolgozásra, kutatásra. A projekt elősegíti egy település lakossága és diáksága számára az 1956-os események hitelesebb megismerését, a múlt, az 56-os hősök tiszteletét.

 

A projekt elemei:

  • Az 1956-os helyi események feltárása, az eseményekben tevékenyen szerepet vállaló helyiek felkutatása.
  • A levéltári források Ongai Kékdaruban történő ismertetése.
  • Onga 1956-os forrásait tartalmazó és bemutató 130 oldalas forrásgyűjtemény kiadása.
  • Fotókiállítás Onga 1956-ban készült fotóiból.
  • ’56-os vetélkedő megrendezése a város lakossága körében.

A program eredményeit bemutató weboldal

Meghívó

Plakát

 

 

 

 

A program azonosítószáma: KKETTKK-56P-04-0628

A program kedvezményezettje: Onga Város Önkormányzata

A program megnevezése: "Ahol a hősöket nem felejtik, mindig lesznek újak" rendezvénysorozat Ongán az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából

 

A program leírása:

Pályázati programunk célja egy két alkalomból álló programsorozat megrendezése volt, annak érdekében, hogy városunk valamennyi lakója, a fiatalok és az idősebbek egyaránt, megismerhessék a mindössze két hétig tartó 1956-os magyar forradalom és szabadságharc történéseit, amikor a magyar nemzet bebizonyította, hogy képes sorsát saját kezébe venni. A rendezvénysorozat megrendezésével arra töreketdett Onga Város Önkormányzata, hogy a társadalmi emlékezet ébrentartásával a közös értékeken, a múlton és kultúrán alapuló magyar közösségi identitást erősítse.

 

A forradalomra és a szabadságharcra emlékező programsorozat állomásai:

  • az 1956-os megemlékezés napja (október 23.)

Városunkban hagyomány, hogy az október 23-i megemlékezést a környező településekkel közösen tartjuk, az ongai Turul szobornál. Az idén 18. alkalommal megrendezésre kerülő emléknapra négy település Arnót, Felsőzsolca, Szikszó és Onga általános iskolásai kerékpárral vagy futva érkeznek. A megemlékezés programját a települések felváltva, rotációs rendszerben biztosítják. Idén Onga város volt a program házigazdája. 

Meghívó

Plakát

Kapcsolodó képtár 1.

Kapcsolódó képtár 2.

  • az 1956-os forradalom és szabadságharcra emlékezés napja (november 10.)

A program egyik elemeként az Éltető Lélek Irodalmi Kör a kronológiai elemekkel tűzdelt „Ismeretlen kisfiú naplójából” készült műsorát tekinthették meg az érdeklődők, a helyi fiatalok, akiknek figyelmét fel kívántuk hívni a fiatal forradalmárok hősiességére. Az előadás célja az volt, hogy 1956 hősei hús-vér emberekként, eseményei izgalmas történetekként, áldozatai a fiatal generációk példaképeiként jelenjenek meg. Ezt követően a Játsszunk nyugodtan! című film vetítésére került sor. A résztvevők Puskás Ferenc élettörténetén keresztül ismerhették meg Magyarország történetét a második világháború végétől a forradalmon keresztül a rendszerváltoztatásig. Ezt követően a helyi általános iskola történelem tanárának moderálásával a résztvevők közösen emlékeztek vissza a forradalmi eseményekre, mely kerekasztal beszélgetést videóra archiváltunk. A beszélgetéssel 1956 helyi vonatkozásait kívántuk feltárni, a helyi idősek emlékeivel próbáltuk meg kiegészíteni meglévő ismeretekeinket. A személyes emlékek felelevenítésével talán most volt az utolsó lehetőségünk arra, hogy megismerjük, feltárjuk a hatvan évvel ezelőtti forradalom városunkat, városunk polgárait érintő vonatkozásait.

Meghívó

Plakát

Kapcsolódó képtár

 

A program archivált anyaga:

 Vissza